Одржана годишња регионална конференција Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова

Одржана годишња регионална конференција Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова

Дводневна годишња регионална конференција Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова, одржана је у Црној Гори (Будва), на дане 29. и 30. март 2023. године, као дио пројекта Employement and Social Affairs Platform 2 (ESAP II) финансираног од стране Европске уније, а имплементираног кроз рад Међународне организације рада и Регионалног савјета за сарадњу.

Кроз пројекат тим Међународне организације рада, пружа подршку земљама Западног Балкана у развоју и унапређењу института мирног рјешавања радних спорова.

Конференцији су поред представника Међународне организације рада (ILO), као организатора, присуствовали представници институција за мирно рјешавање радних спорова из Републике Србије, Црне Горе, Бугарске, Албаније, Републике Сјеверне Македоније, Грчке, Шпаније, Мађарске и Републике Српске.

Око 30 учесника, кроз два дана интерактивног и веома плодотворног рада, разговарало је о унапређењу рада институција за мирно рјешавање радних спорова, као и о оквиру за мјерење учинка њиховог рада, прецизирању индикатора који ће бити уврштени у матрицу за мјерење учинка и значају успостављања система за праћење предмета.

Проф. др Костантионос Пападимитриоу, са Правног факултета у Атини, који је истовремено и предсједник Организације за медијацију и арбитражу Грчке (OMED) и Диего Рибера из Шпанске Фондације за међуконфедерално посредовање и арбитражу (SIMA), су учеснике конференције упознали са надлежностима институција чију су представници, процедуром мирног рјешавања радних спорова у Грчкој и Шпанији, као и са неколико изузетно интересантих случајева мирног рјешавања радних спорова из њихових земаља.

На предметној конференцији је још једном потврђен значај постојања Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова и важност размјене искустава између тијела која се баве мирним рјешавањем радних спорова.

 

Додај коментар