„Ниси сама, шутња те неће заштитити“

„Ниси сама, шутња те неће заштитити“

Законом о заштити од узнемиравања на раду, дефинисана је надлежност ЈУ „Агенција за мирно рјешавање радних спорова“ у поступцима који за свој предмет имају узнемиравање на раду, а под којим узнемиравањем се сматра и сексуално узнемиравање.

Сходно овој надлежности, а на позив УГ „Stop mobbing“ из Требиња, двије представнице ЈУ „Агенција за мирно рјешавање радних спорова“, Сања Ђурђевић (миритељ) и Сања Арсенић (миритељ), присустовале су дана 30. јануара 2024. године, тренингу на тему „Механизми заштите од дискриминације и сексуалног узнемиравања на радном мјесту у Босни и Херцеговини“, који је одржан у Добоју.

Тренинг је организован у сврху подизања свијести грађана о механизмима заштите од сексуалног узнемиравања, као и подизање свијести о важности уочавања и реаговања на знакове сексуалног узнемиравања.

На тренингу је представљена мрежа OCD за подршку узбуњивачима сексуалног злостављања и дискриминације на радном мјесту, а говорило се и о појму и облицима дискриминације у Босни и Херцеговини и законском оквиру.

Такође, представљени су и резултати добијени анализом јавности о механизмима заштите од сексуалног узнемиравања на радном мјесту у Босни и Херцеговини, по основу које се дошло до сазнања да се пријаве обично врше путем електронске поште, на начин да грађани опишу случај, али да грађани нису довољно едуковани о томе, шта треба и шта могу да учине, уколико трпе сексуално узнемиравање.

Анкета је проведена на 1.000 испитаника, од којих је 70% одговорило да је сексуално узнемиравање заступљено у „превеликом“ броју, 19% да „нема“ сексуалног узнемиравања и 11% да је сексуално узнемиравање „подношљиво“.

Четири НВО су потписале приступницу чланству Мреже OCD за подршку узбуњивачима сексуалног злостављања и дискриминације на радном мјесту.

На тренингу је закључено да је доказивање дискриминације и сексуалног узнемиравања изузетно тешко, те да је неопходно радити на превенцији сексуалног узнемиравања на радном мјесту, као и то да постоји велики број родног насиља над особама са инвалидитетом.

Додај коментар