Održana godišnja regionalna konferencija Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova

Održana godišnja regionalna konferencija Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova

Dvodnevna godišnja regionalna konferencija Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova, održana je u Crnoj Gori (Budva), na dane 29. i 30. mart 2023. godine, kao dio projekta Employement and Social Affairs Platform 2 (ESAP II) finansiranog od strane Evropske unije, a implementiranog kroz rad Međunarodne organizacije rada i Regionalnog savjeta za saradnju.

Kroz projekat tim Međunarodne organizacije rada, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u razvoju i unapređenju instituta mirnog rješavanja radnih sporova.

Konferenciji su pored predstavnika Međunarodne organizacije rada (ILO), kao organizatora, prisustvovali predstavnici institucija za mirno rješavanje radnih sporova iz Republike Srbije, Crne Gore, Bugarske, Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Grčke, Španije, Mađarske i Republike Srpske.

Oko 30 učesnika, kroz dva dana interaktivnog i veoma plodotvornog rada, razgovaralo je o unapređenju rada institucija za mirno rješavanje radnih sporova, kao i o okviru za mjerenje učinka njihovog rada, preciziranju indikatora koji će biti uvršteni u matricu za mjerenje učinka i značaju uspostavljanja sistema za praćenje predmeta.

Prof. dr Kostantionos Papadimitriou, sa Pravnog fakulteta u Atini, koji je istovremeno i predsjednik Organizacije za medijaciju i arbitražu Grčke (OMED) i Diego Ribera iz Španske Fondacije za međukonfederalno posredovanje i arbitražu (SIMA), su učesnike konferencije upoznali sa nadležnostima institucija čiju su predstavnici, procedurom mirnog rješavanja radnih sporova u Grčkoj i Španiji, kao i sa nekoliko izuzetno interesantih slučajeva mirnog rješavanja radnih sporova iz njihovih zemalja.

Na predmetnoj konferenciji je još jednom potvrđen značaj postojanja Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova i važnost razmjene iskustava između tijela koja se bave mirnim rješavanjem radnih sporova.

 

Dodaj komentar