Одржана конференција Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова

Одржана конференција Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова

„Иновације, учење, акција: Одговори на формализацију и побољшане радне услове“ су теме о којима се говорило на дводневној конференцији Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова, која је одржана у Тирани, Република Албанија, на дане 05. и 06. децембар 2023. године.

Конференција је окупила велики број представника институција из Србије, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Албаније, Грчке, Црне Горе и Сјеверне Македоније, који се баве мирним рјешавањем радних спорова, а као представник ЈУ “Агенција за мирно рјешавање радних спорова” конференцији је присуствовао директор Велибор Микаћ.

Поред представника институција надлежних за послове мирног рјешавања радних спорова, конференцији су присуствовали и представници институција надлежних за инспекцијске послове и представници синдикалних организација из региона, као и високи званичници Међународне организације рада и представници академског сектора из Њемачке, Белгије и Грчке.

На конференцији су истакнути бројни бенефити стварања Мреже агенција за мирно рјешавање радних спорова за све чланове Мреже, те посебно указано на важност размјене искустава међу члановима Мреже и закључено да је то пут будућности који води ка напретку.

Учесници су посебну пажњу посветили потреби развоја регионалне сарадње у области изградње и унапређења социјалног дијалога, а разговарало се и о утицају и улози дигитализације и вјештачке интелигенције на радне односе, реформама у политици минималних зарада, питањима сезонског и неформалног рада, као и темом безбједности и здравља на раду.

Конференција је организована као дио пројекта Employment and Social Affairs Platform2 (ESAP 2), који представља регионални пројекат финансиран средствима Европске уније, а имплементиран од стране Међународне организације рада (ILO) и Регионалног савјета за сарадњу.

ESAP 2 пројекат је од изузетног значаја за развој института мирног рјешавања радних спорова, јер кроз тај пројекат тим Међународне организације рада, између осталог, пружа подршку земљама Западног Балкана у унапређењу и развоју института мирног рјешавања радних спорова.

 

 

Додај коментар