„Nisi sama, šutnja te neće zaštititi“

„Nisi sama, šutnja te neće zaštititi“

Zakonom o zaštiti od uznemiravanja na radu, definisana je nadležnost JU „Agencija za mirno rješavanje radnih sporova“ u postupcima koji za svoj predmet imaju uznemiravanje na radu, a pod kojim uznemiravanjem se smatra i seksualno uznemiravanje.

Shodno ovoj nadležnosti, a na poziv UG „Stop mobbing“ iz Trebinja, dvije predstavnice JU „Agencija za mirno rješavanje radnih sporova“, Sanja Đurđević (miritelj) i Sanja Arsenić (miritelj), prisustovale su dana 30. januara 2024. godine, treningu na temu „Mehanizmi zaštite od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u Bosni i Hercegovini“, koji je održan u Doboju.

Trening je organizovan u svrhu podizanja svijesti građana o mehanizmima zaštite od seksualnog uznemiravanja, kao i podizanje svijesti o važnosti uočavanja i reagovanja na znakove seksualnog uznemiravanja.

Na treningu je predstavljena mreža OCD za podršku uzbunjivačima seksualnog zlostavljanja i diskriminacije na radnom mjestu, a govorilo se i o pojmu i oblicima diskriminacije u Bosni i Hercegovini i zakonskom okviru.

Takođe, predstavljeni su i rezultati dobijeni analizom javnosti o mehanizmima zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u Bosni i Hercegovini, po osnovu koje se došlo do saznanja da se prijave obično vrše putem elektronske pošte, na način da građani opišu slučaj, ali da građani nisu dovoljno edukovani o tome, šta treba i šta mogu da učine, ukoliko trpe seksualno uznemiravanje.

Anketa je provedena na 1.000 ispitanika, od kojih je 70% odgovorilo da je seksualno uznemiravanje zastupljeno u „prevelikom“ broju, 19% da „nema“ seksualnog uznemiravanja i 11% da je seksualno uznemiravanje „podnošljivo“.

Četiri NVO su potpisale pristupnicu članstvu Mreže OCD za podršku uzbunjivačima seksualnog zlostavljanja i diskriminacije na radnom mjestu.

Na treningu je zaključeno da je dokazivanje diskriminacije i seksualnog uznemiravanja izuzetno teško, te da je neophodno raditi na prevenciji seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, kao i to da postoji veliki broj rodnog nasilja nad osobama sa invaliditetom.

Dodaj komentar