Održana konferencija Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova

Održana konferencija Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova

„Inovacije, učenje, akcija: Odgovori na formalizaciju i poboljšane radne uslove“ su teme o kojima se govorilo na dvodnevnoj konferenciji Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova, koja je održana u Tirani, Republika Albanija, na dane 05. i 06. decembar 2023. godine.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika institucija iz Srbije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji se bave mirnim rješavanjem radnih sporova, a kao predstavnik JU “Agencija za mirno rješavanje radnih sporova” konferenciji je prisustvovao direktor Velibor Mikać.

Pored predstavnika institucija nadležnih za poslove mirnog rješavanja radnih sporova, konferenciji su prisustvovali i predstavnici institucija nadležnih za inspekcijske poslove i predstavnici sindikalnih organizacija iz regiona, kao i visoki zvaničnici Međunarodne organizacije rada i predstavnici akademskog sektora iz Njemačke, Belgije i Grčke.

Na konferenciji su istaknuti brojni benefiti stvaranja Mreže agencija za mirno rješavanje radnih sporova za sve članove Mreže, te posebno ukazano na važnost razmjene iskustava među članovima Mreže i zaključeno da je to put budućnosti koji vodi ka napretku.

Učesnici su posebnu pažnju posvetili potrebi razvoja regionalne saradnje u oblasti izgradnje i unapređenja socijalnog dijaloga, a razgovaralo se i o uticaju i ulozi digitalizacije i vještačke inteligencije na radne odnose, reformama u politici minimalnih zarada, pitanjima sezonskog i neformalnog rada, kao i temom bezbjednosti i zdravlja na radu.

Konferencija je organizovana kao dio projekta Employment and Social Affairs Platform2 (ESAP 2), koji predstavlja regionalni projekat finansiran sredstvima Evropske unije, a implementiran od strane Međunarodne organizacije rada (ILO) i Regionalnog savjeta za saradnju.

ESAP 2 projekat je od izuzetnog značaja za razvoj instituta mirnog rješavanja radnih sporova, jer kroz taj projekat tim Međunarodne organizacije rada, između ostalog, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u unapređenju i razvoju instituta mirnog rješavanja radnih sporova.

 

 

Dodaj komentar